2017-05-21 2 min to read

Tåsta naturreservat, kalkbrott och fin natur

Category : Geoventures

Vid sitt 5-års jubileum hade Markman12 gömt ett 50-tal geocacher i skogarna omkring Fellingsbro. Efter eventet fick samtliga eventdeltagare  papperskopior på de burkar som senare under dagen skulle komma att publiceras på geocaching.com. Vårt gäng beslutade att åka till Tåsta naturreservat då dessa cacher såg ut att vara lite utmanande. Vi var inte det enda gäng som beslutat om samma sak. Till parkeringskoordinaterna vid Tåsta anländer 6-7 fordon fulla med gear och äventyrslystna geocachare.

Snabbt beslutar vi oss alla för att köra ett team. Det finns ingen anledning att kriga om burkarna då vi istället med gemensamma krafter kan hjälpa varandra och underlätta vår tur i skogen. En tur som skulle visa sig allt mer än lätt, men ack så trevlig och underhållande. Det fanns massor av olika D/T-combos och variationer på burkar och storlekar och olika sätt att gömma dem på. Klassiska tradd-burkar blandades med utmanande multis med traditionell ”brick-hunt” medelest firning på kalkbrottsvägg.

Jag är ju ingen klättrare så dessa delar passade jag på. Men på ett eller annat sätt bidrog alla i gänget med det dom kunde för att göra den här dagen till en så bra dag som det blev. En efter annan avverkades burkarna och på vissa lade vi ner 20 minuter på att hitta och då var vi ända ungefär 15 personer som letade. 300 manminuter för att finna en cache, det motsvarar 5 timmars solo-letande. Mycket kluriga gömmor måste jag säga.

Tåsta naturreservat huserade en hel del kalkbrott. Jag har aldrig förr sett sådana här moderna kalkbrott med lodräta väggar där blocket borrats/sågats. Riktigt häftigt. Värdelösa block hade dessutom staplats i enorma varphögar i vilka givetvis CO gömt en o annan burk eller bricka som skulle hittas. Klättring i dessa varphögar utfördes på egen risk eftersom ett fall skulle kunna få förödande konsekvenser. Vissa stenblock låg dessutom lösa och kunde falla ned till lägre nivå.

Efter det att vi hittat alla cacher i Tåsta for vi vidare till det sista kalkbrottet där det gällde att finna information med UV-Ljus. Vi hittade allt utom ett steg vid kranen. Vi hade dock tillräckligt mycket information och kunde med ledtrådar och lite tankeverksamhet räkna ut var CO skulle kunna ha gömt finalen. Det drog ut lite på tiden och vi delade på oss där några sökte i sista byggnaden medan andra sökte på kranen. Jag och en till gick till varphögen som vi misstänkte kunna hålla gömman i sitt förvar någonstans. Lite senare kunde en i gänget bärga finalen och den loggades. Vi rundade av här och for in till Glanshammar för gemensamt intagande av mat på den lokala pizzerian.

Efter maten skulle några fortsätta med en cache till medan vi som hade långt att åka for hemöver. Hemma igen strax innan midnatt efter en underbar dag i geocachingens tecken. Tack alla som var med och förgyllde denna dag.

Leave a comment