2017-05-27 5 min to read

Värmebölja och filmtema i norduppland

Category : Geoventures

Läste i telefonen att det inte varit så här varmt en dag i Maj sedan 1800-talet. Antal dagar om året som är som denna är lätträknade. När dom väl kommer gäller det att ta hand om dem ordentligt. Jag och DanPia valde att ta oss en svängom i geocaching land. Danne skulle hämta mig runt kvart i åtta och det var min uppgift att utse riktningen. Det är inte en helt lätt uppgift att bestämma var man ska åka. Det finns ju bra burkar åt alla håll. Vill vi ha kvalité eller kvantitet, den ständiga frågan. Idag blev det kvalité. Det blev E4 söderut mot Tierp där vi loggade en cache. Vi ville båda ha kaffe och det var anledningen till en omväg genom Tierp. Danne missade nya Gulf efter E4:an så istället för att vända om svängde vi in till OK i Tierp.

Med färskt kaffe i muggen körde vi vidare mot det egentliga första stoppet för dagen. Området kring burken Brutal Betong. En nedlagd gruva med ett antal öppna vattenfyllda brott. Numer verkar det vara tillhåll för traktens grafittimålare. Flera konstverk utsmyckade den urbana betongen. I området skulle finnas två cacher. Brutal betong samt En målares bästa vän. Den sista verkar vara mugglad för den kunde vi inte hitta, precis som föregående besökare. Den första hittades förvånansvärt enkelt med tanke på den angivna t-faktorn. En TB lämnades kvar i den burk vi fann här.

Efter den brutala betongen fortsatte vår resa genom de Uppländska domänerna. Vi passerade en ganska rolig cache som hette skor. Någon hade satt fast ett par utslitna dojor på en högstubbe. Efter denna cache tog vi burkarna vartefter de dök upp på kartan. Det blev blandad kompott av micro, small, regular och large. Men dock endast traditionella cacher eftersom vi inte löst några mystar i förväg. Dock så passerade vi en letterbox och den kunde vi ju inte motstå alls. Det var XMAS2015U – 05 Tomtens Letterbox (GC678W2). En fantastiskt fin skapelse (som vanligt) av Team Lindatorm.

Här blev det dock lite fel för oss. Jag läste först på alla WP’s och då stod det till exempel -”Avståndet till X är tredje numret på kodlåset”. Då vi slarvat och inte läst på själva beskrivningen på letterboxen, tolkade jag det istället som att man skulle uppskatta/mäta fågelvägen på kartan från Letterboxen till WP’s. Jag fick då en kod som faktiskt stämmer ganska bra med den korrekta koden, skiljde ett hjul vänster och ett annat åt höger. Men låset ville inte öppna sig. Hmm, ja nu stod vi ju här så jag fipplade lite med låset och ”plopp” så öppnade det sig. Najs tyckte vi och loggade. När det så var dags att stänga igen denna fina cache ville inte låset alls. Vi hade ju den koden vi fick upp låset med tyckte vi, men det vill sig inte. Slutade med att vi fick kontakta CO och be om rätt kod för att kunna stänga igen lådan. Det visade sig då i efterhand hur nära min första lösning varit och att då vi ruckade lite på hjulen råkat få in rätt kod. Men av någon anledning så lyckades jag i samma veva snurra bort de två första hjulen två pinnar. Om rätt kod var X,Y,Z så fick vi det till att det skulle vara X+2,Y+2,Z. EN aningen pinsamt tyckte vi, som kommit till denna från fel håll ändå. Därför på väg till två andra cacher löste vi också denna i efterhand då vi passerade de två sista WP’sarna.

Efter denna fina Letterbox fick jag äran att besöka Captain Julle´s shack. DanPia hade redan loggat denna för två år sedan. En large ja det tackar man ju inte nej till. Efter att letat ett tag kunde jag hitta den finurliga gömman på det enda tänkbara stället. Älskar när CO’s tänjer lite på reglerna och gör det lilla extra. Här kommer jag tilldela en solklar FP.

Alunda vattentorn ska vi snabbt glömma bort. Här slösade vi alldeles för mycket tid på en micro. Den kunde dock sent omsider hittas och vi bara ruskade på huvudet. Hur kan två erfarna burkjägare som vi ju trots allt tycker vi är, missa denna flera ggr. Ett tips till efterföljare är, kolla inte bara med ögonen, kolla med fingrarna också. Efter vattentornet gjorde vi en DNF på Vattenlek i Alunda, precis som flera andra innan oss. Det blev nu dags för käk. Ett besök på ICA styrdes raskt om till den lokala pizzerian när vi såg att den existerade.

Efter ett tag mätta och belåtna for vi vidare mot dagens höjdartrail. En trail med filmtema efter väg 273. Här kommer det utan problem att delas ut FP på samtliga gömmor faktiskt. Enastående cacher där varje cache handlade om en mer eller mindre känd film.Mina tre favoriter om jag ska nämna några blev Hajen (GC73Y46), Det sjunde inseglet (GC6M146) samt For a few dollars more (GC734TK).

Mitt i filmtrailen avvek vi till Pansarudden och Bennebols bruk för att ta dessa cacher. Kan varmt rekommendera ett besök vid bruket i Bennebol och den rejält gamla cachen The old ironfoundry (GCJA1V) från April 2004. Se bilder nedanför. Åter till filmtrailen som snart var avklarad och nu var vi verkligen sugna på glass. Gulfmacken i korsningen väg 273/76 blev räddningen. Efter glassen blev det raka vägen hemåt. Med några få stopp för att logga några snabba.

En alltigenom lyckad dag i Uppland och en del av Stockholms län. I mina planer för dagen ingick även att ”rensa” Hallstavik mm. Men det vet vi ju alla att det aldrig blir som man planerat när man ska ut och geocacha. Men vad gör det, när man får uppleva Sverige. Vårt alltigenom underbara land.

Leave a comment