2018-06-07 3 min to read

Pråmleden

Category : Ingen kategori

Jag fick en tokig idé om att vandra Pråmleden. Pråmleden är en gammal malmtransportled över sjösystemet Grycken, Fullen och Edsken. Idag är den en natur- och kulturled tillsammans med Husbyringen och visar Järnrikets historia. Här hittar du ett fantastiskt område med leder för cykel, vandring, kanot och båt och vintertid även plogad skridskobana.

Den består av norra rundan (3,2 mil) runt sjöarna Edsken och Fullen, samt den södra (2,7 mil) runt sjön Grycken. Jag valde den norra delen. Ryggsäck med mat och vätska för en dags uteliv packades omsorgsfullt. Har precis investerat i en Camelbak som rymmer 2,5 liter vätska i form av ryggsäck med sugrör. Helt suverän att ha på lite längre promenader.

Bilen parkerades 06.30 i Lördags vid Edsken i Hofors och vandringen startade per omgående. Jag och min hund hade nu 3,2 mil framför oss. Första halvan av vandringen ner till Silfhytteå är riktigt trevlig vandring efter slingriga skogsvägar. Detta är främst en cykelled varför det var endast på något ställe det var en smal stig genom skogen ett hundratal meter. I övrigt består leden av skogsvägar av varierande skick och utseende. Allt från grusvägar till lite stenigare och sådan där gamla härliga med gräsrand i mitten.

Utmed leden finns flertalet vindskydd och badplatser. Se denna karta för mer information om rast-/grill- och badplatser. Kartorna är framtagna av en ideell förening så om du nyttjar den kan du som jag skänka en slant till deras verksamhet. Eller bli medlem i Naturkraft-Gästrikland.

Efter ungefär halva vägen anländer man till Silfhytteå, ett gammalt nedlagt bruk. Här finns gamla bruksbyggnader och en sluss som fortfarande används för att slussa mellan Fullen och Grycken. Här stannade jag och hunden för en stunds vila och intagande av föda och vätska. Det jobbiga är ju sedan att komma igång igen.

Sista halvan från Silfhytteå och tillbaka till Edsken följde till stor del Långshyttevägen. Ganska mycket trafik och bilarna håller ganska hög fart. Så efter ett tag avvek vi från den vägen för att istället gå efter en skogsväg förbi en sjö så min hund kunde få svalka sig denna mycket varma Lördag i Maj. Jag konsulterade kartan och konstaterade att vi skulle få gå ca 300 meter genom skogen för att komma tillbaka ut på leden. ”No big deal” tänkte jag. Det skulle dock visa sig att det var ”Big deal”. Skogen var en sluttande brant med gamla trädfällen som jag fick gå runt, krypa under, klättra över. 300 meter skogsvandring tog mig ca 30 minuter att klara av.

Efter detta var vi snart i Engelsfors. Där hade jag aldrig varit, men det var fint där. Finns sommarhus och någon slags bystuga vid det reglerade vattendraget. Vandringen fortsatte tillbaka till Edsken och totalt tog denna vandring oss ca 8,5 timmar och min telefon sa att den var 34km lång. Det blev en snittid på 15min/km inklusive raster. Marchfarten utan raster låg på ca 11min/km så raster totalt denna dag uppgick till ca 2 timmar. En nödvändighet i denna värme.

Nu kanske du undrar vad detta har med geocaching att göra. Det kan hända att det kommer en o annan ny geocache efter Pråmleden. Inte så många dock.

Leave a comment